Fotoskola del 1: Så här funkar en digital systemkamera

Detta är del 1 av en introduktion till fotografering med digital systemkamera. I denna detta avsnitt ska vi börja från grunden, hur en kamera fungerar. Detta kommer bli ett ganska så teoretiskt avsnitt. Senare kommer vi komma in på hur man ska komponera sina bilder, samt hur man gör för att ta bättre bilder.

Kortfattat innebär en digital systemkamera att man kan byta objektiv beroende på vad man ska ta för bilder. Skillnaden mot enklare digitalkameror är att bildkvaliteten är bättre med en systemkamera, detta beror på flera faktorer, men kortfattat kan man säga att allt på en systemkamera är bättre än på en kompaktkamera (objektiv, sensor etc).

Så här ser en digital systemkamera ut i genomskärning, objektivet är det till vänster, och till höger har man baksidan på kameran:

Picture by http://en.wikipedia.org/wiki/User:Cburnett
  1. Objektivet med linselement och bländare
  2. Spegel (nedfälld)
  3. Slutare
  4. Sensor (eller film om det är en analog kamera)
  5. Mattskiva
  6. Kondensorlins
  7. Pentaprisma
  8. Sökare

När spegeln är nedfälld så studsar ljuset upp mot sökaren vilket gör att du kan se det du riktar kameran mot. När väl en bild tas så fälls spegeln upp, enligt pilen, och ljuset träffar slutaren. Slutaren är enkelt förklarat en rullgardin som snabbt öppnas och stängs så länge som kameran (eller du) bestämt. När slutaren är öppen släpps det in ljus på sensorn (eller filmen) och det som kameran pekar på registreras på sensorn. Sedan sparas informationen från sensorn till minneskortet i kameran, och din bild är redo att användas av dig. Slutartid är tiden som rullgardinen är öppen.

Det som också händer när en bild tas är att kameran (oftast) mäter ljuset så att den vet hur lång tid slutaren ska vara öppen, samt ställer in den bländare som önskas. Bländaren reglerar hur stort ljusinsläppet i objektivet är, det så kallade bländarvärdet är den aktuella inställningen man valt för just denna bilden. Bländare kallas på engelska aperture, och bländarvärde för f-stop (alltså det bländarvärde man vill använda). Stor bländare (lågt värde på inställningen, ex 1,8) innebär att mycket ljus kommer in. Liten bländare (ex 11) innebär att det är lite ljus som släpps in. Generellt kan man säga att objektiv som släpper in mycket ljus är tyngre och dyrare. Glasbitarna som hanterar ljuset måste ha en större diameter. Billiga objektiv är således mindre och lättare, men släpper in mindre ljus.

När det gäller inställningarna av bländare och slutartid så har de flesta kameror ett helautomatiskt läge så att man inte behöver bry sig med manuella inställningar. För att få mer kontroll över hur dina bilder blir så kommer du med tiden att vilja välja själv, istället för att kameran väljer åt dig.

I nästa avsnitt tittar vi på relationen mellan slutartid, bländarvärde och ISO. (ISO är din sensors känslighet, mer om det i nästa del)

Alla delarna i fotoskolan når du här.

1 Comment

  1. Tusen tack för fotoskolan! Mycket bra förklarat. Jag har haft stor nytta av den här texten som komplement till min endags fotokurs.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.