Dagens tips är hur du själv bygger din egen ljuslåda enkelt och billigt. Ljuslådan använder du när du vill ta bra bilder av mindre saker, exempelvis när du ska sälja din ljuslampett på Tradera. Den färdiga lådan blir 60 x 60 x 60 cm och kostar dig under 200 kr. Jag har valt att sätta ihop allt med tejp och lite ståltråd, då kan man lätt plocka ihop den och förvara den i förrådet när den inte används. Det färdiga resultatet kommer bli ungefär så här..
Lådan använder du för att ta liknande bilder som denna:
Inköpslista och verktyg
- Cellplast (även kallat frigolit), 3 st skivor som är 1200 x 600 mm och 50mm tjock. Kostar 30 kr/st på ByggMax.
- Underlagsfoam (används mellan betongen och ditt nya click-golv). Köps på rulle på byggvaruaffären, kostade mig 100 kr för en rulle, den var 2mm tjock. Denna kommer användas till att diffusera ljuset, så egentligen skulle vitt tyg, vitt bakplåtspapper eller något annat också funka bra.
- Stort ark vitt papper, typ 50 x 70 cm.
- Bred tejp, gärna vit eller ljus (jag använde bred maskeringstejp, passade utmärkt)
- Vass mattkniv, tunn med långt blad så att då når igenom cellplasten
- En gammal kemtvättsgalge, en sån där i ståltråd, samt en avbitare, så att du kan klippa galjen i 4 st bitar á ca 15 cm (används för att fixera ovansidan så att den inte trillar ner)
- Linjal, penna
- En kall öl, eller nåt annat som du vill belöna dig med
Har du tejp och verktygen så kostar dig lådan 200kr, känns som ett klipp.
Viktigt
Ha rent omkring dig. Cellplasten blir lätt smutsig och det vill du inte. Ölen ska förvaras i kylen tills du är klar.
1. Dela cellplasten
Mät ut mitten, markera, skär försiktigt med kniven. Använd underlag som tål kniven. Lättare att skära flera gånger i samma spår så att du till slut kommer igenom. Resultatet blir alltså 6 st skivor som är 60 x 60 cm, du kommer bara behöva 5 st.
2. Gör hål i cellplasten för ljusinsläppet
I två av skivorna, de på sidorna, ska det släppas in ljus. Det finns varianter där man även tar in ljus ovanifrån, det är väl upp till dig hur du vill göra. Ta dina två skivor, markera en ram som är 8 cm bred.
Skär försiktigt och metodiskt med din vassa kniv, den med det lååånga smala bladet.
Tryck försiktigt ut ‘hålet’..
Repetera för skiva nr 2. Vips, så har du två ramar som ska bli ljusinsläppet.
3. Skär ut och montera underlagsfoamen
Plocka fram den stora rullen med underlagsfoamen. Som du ser fick jag ett praktexemplar med ByggMax jättelogo, den biten kan du kasta, du vill ha den biten som släpper genom ljus.
Sen så skär du bitar som täcker hålet med viss marginal, ca 3 cm ska foamen’överlappa hålet. Detta för att när du tejpar så vill du inte att tejpen ska gå över hålet utan att tejpen stannar på ramen.. kolla vidare så förstår du. Skär två bitar per ram, då diffuseras ljuset mer.
Sen är det dags att montera foamen på ramen. Som du ser så är tejpen på ramen, den går aldrig utanför och täcker ljusinsläppet (hålet i ramen). Du ser också att det används två foamstycken per ram.
Nu är första ramen klar, repetera för ram nr 2.
4. Montera ihop allt till en låda
Nu har du alltså två ramar med monterad diffusering, dessa kommer bli sidorna. Du tar även 3 st av de andra skivorna, dessa kommer bli botten, baksida och ovansida. Börja med bakstycket och ställ det på plats. Kila fast det mellan de två sidostyckena, tejpa fast det. Diffuseringsfoamen ska vara på insidan i lådan. Lägg bottenstycket mellan och se till att allt passar bra. Lite tejp för att hålla ihop sidostyckena och bottenplattan är aldrig fel.
Ta fram den klippta galgen och använd de fyra ståltrådarna till att sätta fast ovansidan; håll ovansidan på plats, stick in ståltråden horisontellt genom ramen så att den går och in en bit i ovansidan och håller den på plats. Lite tejp behövs mellan ovansida och ram för att de ska sluta tätt mot varandra.
Då var monteringen av lådan klar.
5. Lägg in det vita arket
För att ytan bakom det man fotograferar ska bli sömlös tar man det vita pappret och lägger det på botten och låter det fortsätta upp längs bakstycket, mjukt böjt i övergången mellan golv och bakstycket. Detta gör att man på bilderna inte ser var golvet slutar och backstycket börjar, precis som man vill ha det. Kan vara lite svårt att se på bilden nedan, klicka på den för större format.
6. Dags att fotografera
Nu är bygget klart och du är strax redo att fotografera. Först måste vi fixa ljuset. Nedan har jag använt en fristående blixt, en enkel Nissin Di622. Det är den som står på tvättmedelspaketet till höger. Den är inställd som slav och utlöses optiskt när kamerans inbyggda blixt avfyras. Lådan jag byggt skulle kunna använda en blixt på varje sida, men kommer visa nedan att det räcker långt med bara en blixt (+ den inbyggda i kameran).
Min kamera är inställd på manuellt läge (M-läge) och ISO 100. Den inbyggda blixten har jag skruvat ned så mycket som är möjligt, alltså blixtkompensationen är långt på minus. Jag vill ju att ljuset från den externa blixten är det som ska lysa upp lådan, inte kamerablixten. Ett litet problem är här att den inbyggda blixten kan ge skuggor i bilden, samt att man har inte 100% kontroll på hur mycket ljus den inbyggda blixten ger. Man får experimentera och testa lite för att hitta balansen. I mitt fall måste den inbyggda blixten ge tillräckligt med ljus för att den externa blixten ska upptäcka det och själv blixtra.
Här kommer action-bilden (arket m papper saknas):
7. Resultatet
Här är en vas. Kameran var inställd på Manuellt läge, ISO 100, Slutartid 1/250 sekund, Bländarvärde 6,3, den inbyggda blixten användes och blixtkompensationen var -2. Den externa Nissin-blixten kördes med minsta möjliga ljus, tror det är 1/32 av full styrka.
Här ser ni att resultatet kan se ganska så bra ut med ganska enkla medel. Man behöver en extern blixt men i övrigt så är det ingen större investering som krävs.
8. Slutkläm
Nu när du är klar, gå till kylen, ta fram den där kalla ölen, gå fram till din ljuslåda och njut av ölen och ditt lyckade projekt.
Lycka till!!
/Olof
PS. Använder du min variant där den externa blixten löses ut av din inbyggda blixt så rekommenderas att du fotar med kameran som vanligt (bredden större än höjden). Vrider du kameran på högkant så kommer den inbyggda blixten ge skuggor på den ena sidan av vasen (eller vad du nu fotar). Prova och se.
tack för en skitbra instruktion, nu ska här byggas 🙂
Har precis färdigställt min ljuslåda. Nu återstår bara att se om jag kan ta några fina bilder. Tack så jättemycket för en bra instruktion om hur man bygger. Mycket lätt att följa och inte alls dyrt.
Vad kallas den typ av “ljuslåda”, som man kan ha som bakgrund,
om man vill fotografera siluetter. Typ, ansikten i profil.